image


Tijdens de eerste wereldoorlog werd Liezele volledig door het Belgisch leger in as gelegd. Het Fort van Liezele was een van de vele forten die door het Belgische leger werden gebruikt om te beletten dat het Duitse leger zo de haven van Antwerpen onder de voet kon lopen. De haven was voor het Belgische leger van enorm strategisch belang. Liezele werd volledig in de as gelegd door het om beter de vijand te kunnen opwachten. Hellaas was dit niet echt naar de zin van de Liezelse bevolking en zat moreel en financieel aan de grond.
 
In die omstandigheden werd door een paar mensen het initiatief genomen om de midden kredietkas te stichten. De Liezelse bevolking bestond merendeels uit landbouwers. Spoedig werd dan ook een boerengilde gesticht. De eerste bestuursleden waren E.H. Pastoor Celis, voorzitter Frans Tierens, secretaris koster A. Van Lindt en bestuursleden Emiel Memes, Viktor Verhofstad, L. Van Lokeren en Jozef Vleminckx.
Spoedig bloeide de Liezelse afdeling. Ze telde na enige tijd reeds honderd leden. Toen kwamen echter de oorlogsjaren van ’40-’45.
Het ledenaantal groeide tot 120. De mensen waren bijna allemaal lid van deze Boerenbond in het dorp; ze spaarden er, waren er verzekerd en kochten er veevoeders aan.
 
Na de oorlog verlieten velen de boerenstiel. Het ledenaantal zakte terug tot veertig. In 1984 bereikte men het dieptepunt van dertig leden. Krachten werden gebundeld, een nieuwe startschot werd gegeven door het toenmalig bestuur.
Moeilijke maar tevens plezante tijden braken aan. Met beperkte middelen maar met een maximum aan inzet konden zij reeds tijdens het 75 jarig bestaan een zestigtal leden verwelkomen. Vanaf nu begon De Landelijke Gilde Liezele zich te profileren als plattelandsvereniging. Jonge gezinnen werden lid en tal van activiteiten werden ingericht. Zo stond de Landelijke Gilde mee aan de wieg van het jaarmarktgebeuren. Zo ontstond er de avondmarkt op vrijdag, activiteiten op de jaarmarktdag zelf (pompoenenweging) en zondag’s (jymkana, gocartrace, volksspelen…).
 
Vandaag zijn wij trots dat wij de grootste vereniging “van het dorp” zijn. En qua activiteiten kan het ook al niet meer stuk, denk maar aan: startavond, ledenfeest, palingfestijn, fietstocht, avondwandeling, “tocht door de velden”, gewestelijke dropping, informatieve vergaderingen, De Vlaamse Plantenbeurs en nog zoveel meer. Tevens hopen wij nog meer mensen aan spreken. Immers hoe meer leden, hoe meer vreugd.

 

 

 
 
 
 
image



image